معرفی انواع مقاله و اجزای آن
شیوه نگارش مقاله
مقالهها بر حسب نوع دادهها و چگونگی تدوین به چهار گروه تقسیم میشوند:
۱.پژوهشی (تحقیقی، پژوهش اصیل، گزارش تحقیق): مقالهای که برخاسته از پژوهش نوینی باشد که پژوهشگر خود انجام داده و متکی بر یافتههای دیگران نیست.
۲.مقاله تحلیلی (مقاله نظری): مقالهای است که مؤلف با استفاده از منابع تحقیقی پیشین نظریه خاصی را در حوزه کار خود مطرح میکند. این مقاله با دو هدف ایجاد نظریه جدید و نگرش انتقادی به نظریههای پیشین تدوین میشود.
۳.مقاله مروری: در مقالات مروری، نتایج ارائه شده در نوشتارهای علمی درباره موضوعی خاص جمعبندی شده و ارزیابی میشود. مؤلف مقالهٔ مروری از طریق مقولهبندی، یکپارچهسازی، و ارزشیابی متون منتشر شده پیشین سیر پیشرفت پژوهشهای جاری در جهت روشن کردن مسئلهای خاص دنبال میکند.
۴.مقاله گردآوری: این نوع مقاله صرفاً به گردآوری و انعکاس دیدگاههای مختلف در نوشتههای مرتبط با موضوعی خاص میپردازد و در واقع کار نویی را ارائه نمیکند.
هر مقاله با هدفی خاص و برای مجلهای خاص تدوین میشود. مجلات نیز به گروههای مختلفی تقسیم میشوند که در اینجا چهار گروه اصلی آنها را بررسی میکنیم:
۵.مجلات بدون رتبه علمی: این مجلات اگر چه مجلات علمی محسوب میشوند، اما به چند دلیل از جمله نداشتن هیئت تحریریه قوی، ضعیف بودن سطح علمی مقالات، تازه تاسیس بودن و ... ممکن است رتبهای دریافت نکرده باشند.
۶.مجلات علمی–ترویجی: مجلههایی هستند که مقالههای آنها به زبان سادهتر، دانش و راههای بهرهوری از آن را بین گروه کثیری که به حرفهای مشخص اشتغال دارند، رواج میدهد.
۷.مجلات علمی–پژوهشی: این گروه از مجلات معمولاً نتایج پژوهشهای اصیل و نیز مقالات مروری و تحلیلی را چاپ و منتشر میکنند.
۸.مجلات ISI: پایگاه موسسه ISI شامل مجلاتی است که به طور منظم منتشر میشوند و دارای هیئت تحریریه بینالمللی هستند. از آنجا که گزینش این مجلات در سطح بینالمللی صورت میگیرد، رقابت زیادی میان مجلات برای قرار گرفتن در این پایگاه صورت میگیرد. این دسته از مجلات عمدتاً به زبان انگلیسی هستند و از سطح علمی و کیفیت نسبتاً بالایی برخوردارند. همچنین مقالات ارسالی برای این مجلات از استانداردهای خاصی برخوردار است.
اجزای مقاله
- عنوان مقاله
- اسامی نویسندگان
- چکیده
- کلیدواژهها
- مقدمه
- بیان مسئله
- پیشینهٔ پژوهش
- هدف کلی
- پرسشهای اساسی
- روششناسی پژوهش
- یافتهها (نتایج)
- بحث و نتیجهگیری
- پیشنهادها
- یادداشتها
- تقدیر و تشکر
- فهرست منابع
- پیوستها
شیوه استناددهی در مقالات
در اینکه کدام شیوه جهت استناددهی مناسب است باید به سه عامل مقتضیات رشتهای، استاندارد محل تحصیل یا نشریه و ترجیح فردی توجه کرد که استاندارد محل تحصیل یا نشریه از اهمیت بیشتری برخوردارند.